YAPIŞKAN NOTLAR

Hayata Dair Minik Anekdotlar

Fetih 1453

www.tips-fb.com

Yapımcılığını ve yönetmenliğini Faruk Aksoy'un üstlendiği, başrollerde Devrim Evin, İbrahim Çelikkol ve Dilek Serbest'in yer aldığı "Fetih 1453" 16 Şubat 2012 tarihiyle vizyona girdi. Gerek programlarda, gerekse köşe yazılarında çok tartışılan bu film bana göre geçmişimiz hakkında yapılan en iyi film.

SAHNELER AYNI
Bazı kişilerin filmdeki sahnelerin aynı olduğunu söylemesi üstüne insanlar şüpheye düştü. Tamam, sahneler benzer diyelim. Bu yapılan filmin güzelliğini değiştirir mi peki? Hayır. Daha önce kim bu şekilde bir film çekti? Kimse. O zaman filmi bu şekilde eleştirmek yerine, içine girerek o zamanı yaşamak daha doğru olur.

EN BEĞENDİĞİM SAHNE
Filmde en çok beğendiğim sahne Ulubatlı Hasan ile Giustinian'in dövüş sahnesi oldu. Şu zamana kadar yapılan Türk filmlerinde en gerçekçi kılıç sahneleri yaşandı.

Ulubatlı Hasan'ın yediği onca oklara rağmen bayrağı dikmesi ise hem çok duygulandırdı hem de kolay kazanılmayan bu şehrin değerini bir kez daha hatırlattı.

DÜNYADA YAPILAN YORUMLAR
Filmin yayımlanan uzun fragmanından sonra, Yunanistan'ın en çok satan pazar gazetesi Proto Thema'nın internet sitesi filmle ilgili haberinde "Türklerin 17 milyon dolarlık fetih propagandası" başlığını kullandı. Film bir kısım Yunanlar tarafından tepkiyle karşılandı. Pek çok Yunan internet sitesinde Fetih 1453 hakkında olumsuz eleştirilerde bulunuldu.

Film Yunanistan'daki ağır eleştirilere rağmen Makedonya, Kosova, Bosna Hersek, Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk ve Sırbistan gibi diğer Balkan ülkelerinden yoğun talep ve ilgi gördü.

Via Dolorosa isimli Alman Hristiyan Derneği ise film daha gösterime girmeden boykot çağrısı yaptı. Dernek yaptığı açıklamada "Türklerin İstanbul’un fethini kutlamak yerine Hıristiyanlara verdikleri zararlardan dolayı utanmaları gerek" cümlesine yer verdi. Türklerin başka dine inananlara, insan haklarına saygı duymadığını iddia eden dernek, Hristiyanlara bu filmi izlememelerini tavsiye etti.

BEN İNSANLARIN ETNİKMERKEZCİ BAKMASINA KARŞIYIM. ORTADA DÖKÜLEN BİR KAN VARSA EĞER BU SADECE BİZANSLILARIN KANI DEĞİLDİR. BİZLER DE ÇOK ŞEHİT VERDİK.
BİZ TARİHİMİZDEN UTANMAYIZ; BİZ TARİHİMİZLE GURUR DUYARIZ. NE MUTLU Kİ OSMANLI TORUNLARIYIZ.
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!


OYUNCULUKLAR
Sultan Mehmet'i canlandırmak kolay değildir. Böylesine bir padişahı ustalıkla canlandıran Devrim Evin'i kutluyorum. Kendisinin bugüne kadar keşfedilmemesi ise oldukça garip.
Diğer oyuncular da işlerinin hakkını fazlasıyla vermişler. Hepsini canı gönülden kutluyorum.

NOT
Hâlâ izlemediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz. İzleyin, izlettirin.

2 yorum:

Nerden baktığın önemli tabi olaya.Tarih hep aynı İstanbul'u alıyoruz sonuçta demekte var , o görseli anlayabilecek kapasiyeteye sahip olmakta .. (:

 

Türlük tarihini onur,gururla sunulduğu bu film; arşivimizde ki yeri ve önemi çok önemli herkes mutlaka izlemeli..

 

Yorum Gönder